ABAS rökar

Skapa DIN EGEN smak med ABAS rökar

Många av dagens kulinariska färdigheter föddes ur ren nödvändighet och en grundläggande nödvändighet har alltid varit konservering av mat.

Det är lätt att glömma att våra vanliga kylskåp bara funnits i ungefär hundra år. Innan dess använde sig människor av många olika metoder för att bevara livsmedel – tekniker med lång historik som genomsyras av lokala traditioner.

Många av traditionerna går tillbaks till förhistorisk tid, när våra jagande och samlande förfäder var tvungna att klara av den cykliska tillgången på mat och de nyckfulla årstiderna.

Geografi och klimat spelade även sin roll i utvecklingen av dessa tekniker. I varmare regioner använde man sig av solen för torkning, i områden nära havet fanns möjlighet till saltning, osv.

På de norra breddgraderna har den främsta metoden vart rökning – eld var en nödvändighet för att övervinna kylan, röken skapade inte bara en möjlighet till att konservera mat, utan la även till intressant smak och ny konsistens.

Sveriges läge i Nordeuropa placerar landet i en region med en lång tradition av rökning av kött, och det är detta kulturarv som har byggts in i utbudet av ABAS rökar.

Naturligtvis innebär vår moderna, teknologiska värld att vi inte längre behöver bry oss om sådana historiska tekniker för överlevnad. Allt finns tillgängligt från snabbköpets hyllor eller från kylskåpet: Soltorkade tomater, rökt skinka och saltad fisk från hela världen.

Samtidigt vill folk lägga till sin personliga touch på sin mat och kunna presentera den för sin familj och sina vänner. Detta ser vi i en aldrig sinande ström av kokböcker och tv-kockar, även i grillarnas popularitet runt om i världen.

En växande medvetenhet om hållbarhet och miljö har dock sett en utveckling tillbaka mot det naturliga, mot så kallad ”slow-food” och användning av lokalproducerade produkter på säsongsbasis. ABAS rökar hjälper dig med dessa till synes motstridiga behov.

ABAS rökar ger dig flexibilitet och kontroll över vad du äter. Mer eller mindre rökt smak, mörkare eller ljusare färg, varmare eller svalare tillagning, olika former av trä – du bestämmer.

Skapa DIN EGEN smak med ABAS rökar.